1 Ağustos 2008 Cuma

Kuş Gribi Ortaya Çıktı

Kuş gribi Türkiye'de can aldı

Koçyiğit'in ölüm sebebi zatürre değil kuş gribi4 Ocak, 2006 23:24:00 (TSİ)

Kuş gribi Güneydoğu Asya'dan sonra dünyada ilk defa Türkiye'de insan ölümüne yol açtı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinden kuş gribi şüphesiyle Van Yüzüncüyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'ne getirilerek tedaviye alınan hastalardan ikisinin kuş gribi yönünden pozitif bulunduğunu, diğer hastanın durumunun şüpheli olduğunu açıkladı. Bakan Akdağ, Sağlık Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, aynı aileden iki hastaya ait örneklerin Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü Başkanlığı'nda ve Çapa Tıp Fakültesi üroloji laboratuarında incelendiğini belirterek, incelemede sonuçların 'pozitif' olarak belirlendiğini kaydetti. Akdağ, şöyle konuştu: ''Bunlardan birisi hayatını kaybetmiş olan Mehmet Ali Koçyiğit. Zaten pozitif sonuçlar da Mehmet Ali Koçyiğit'in akciğerinden doğrudan alınan örneklerde tespit edilmiştir. Diğeri de Fatma Koçyiğit'tir. Onun da şu anda hastalığı ciddi bir durumdadır ve hastanede yatmaktadır. Üçüncü vakanın bulguları şüpheli pozitif olarak bulunmuştur. Dolayısıyla her iki laboratuarın da pozitif olarak şu anda belirlediği vaka sayısı ikidir. Diğer bir vaka da şüpheli pozitiftir.'' Ulusal plan hazırlandı

Sağlık Bakanı Akdağ, "ölüm oranı yüzde 50'nin üzerinde olan bir hastalıktan bahsedildiği gözönünde bulundurulursa, özellikle kanatlı hayvanlarla ilgilenenlerin dikkatli olması gerekir" dedi. Bakan, kanatlı hayvanlarla uğraşanların ellerini bol sabunla yıkaması gerektiği uyarısında bulundu. Bakan, Türkiye’de ilaç stoğunun yeterli olduğunu da vurguladı.

Bakan Akdağ, laboratuar çalışmaları devam ederken Sağlık Bakanlığı'nın, eğitim ve araştırma hastaneleri ve üniversitelerden konunun uzmanlarından oluşan bir heyeti de bölgeye gönderdiğini belirtti.

Akdağ, Dünya Sağlık Örgütü ve uluslararası sağlık kuruluşlarınca ileriki herhangi bir dönemde gerçekleşebileceği varsayılan grip salgını ile ilgili olarak Türkiye'de de Ulusal Grip Pandemi Hazırlık Planı'nı hazırlandığını belirtti. Bu planın hazırlık çalışmalarına 60 kadar bilim adamının iştirak ettiğini ve 2005 ekim ayında plana son şekli verilerek Dünya Sağlık Örgütü'ne de gönderildiğini dile getiren Akdağ, ayrıca Ulusal Pandemi Planı'nın uygulama esaslarının da belirlenmiş durumda olduğunu bildirdi.


NASIL BULAŞIYOR?
Virüs bulaşmış kanatlılar ile doğrudan temas ve dışkılarının kirlettiği nesneler, insanlara bulaşmanın ana yöntemleri. Çoğunlukla kırsal alanlarda serbest dolaşan kümes hayvanları hastalığı taşıyor. Kanatlı eti yemek güvenli mi?Kuş gribi virüsü içerse bile pişmiş etten bulaşmamaktadır. Ancak etin tamamının iyice pişirilmesi gerekli. H5N1 virüsü etin pişme ısısı olan 70 derecede ölüyor. Yumurtalar da tamamen pişmeli akışkan kalmamalıdır.

İnsan sağlığı için sonuçları nedir?Kuş gribi yüksek oranda ölüme yol açıyor. En büyük risk virüsün gelişerek insandan insana bulaşır hale gelmesi. Dünya Sağlık Örgütü böyle bir durumda 50 milyon insanın ölebileceğini belirtiyor.Hastalar Van'da tedavi altında

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Faik Öner ise, tedavi gören hastaların tahlil sonuçlarının pozitif çıkmasının kendilerini ürkütmediğini söyledi.

Prof. Dr. Öner, Ağrı'nın Doğubayazıt İlçesi'nden kuş gribi şüphesiyle Van'a getirilen ve YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alınan hasta sayısının sekiz olduğunu belirtti.

Kuş gribi tedavisinde uygulanan Tamiflu isimli ilacın pazartesi günü ellerine ulaştığını ve pazartesi gününden itibaren hastalara bu ilacın verildiğini vurgulayan Öner, vakanın kuş gribi çıkmasından sonra Doğubayazıt'tan yeni gelebilecek hastalar için daha özel bir tedavi uygulanacağını kaydetti.

Öner, hastanelerinde tedavi gören sekiz hastadan Fatma Koçyiğit'in sağlık durumunun ciddiyetini koruduğunu, diğer hastaların ise ayrı odalarda ve ayrı hemşireler gözetiminde tedavilerinin sürdüğünü sözlerine ekledi. Ağrı'nın Doğu Beyazıt ilçesinde dört kişi, 31 aralık 2005 tarihinde kuş gribi şüphesiyle Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alınmıştı. Türkiye ve dünyada kuş gribiKuş gribine Türkiye'de ilk kez 5 ekimde rastlanmış, vakanın ortaya çıktığı ise 8 ekim tarihinde kamuoyuna açıklanmıştı. Balıkesir'in Manyas ilçesine bağlı Kızıksa beldesinde bir üreticinin bin 800 hindisi bir gece içinde ölünce kuş gribinin Türkiye'deki varlığı ortaya çıktı. Laboratuvar sonuçları hindi ölümlerine, ölümcül ‘H5N1' virüsünün neden olduğunu ortaya koydu. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ise, 9 aralıkta Türkiye'de yaşanan kuş gribi hastalığının bittiğini açıklamıştı. 2003 yılından bu yana kuş gribi yüzünden Asya'da en az 75 kişi öldü.Romanya, Rusya, Hırvatistan, Yunanistan Moğolistan, Kazakistan, Çin ve Türkiye'de H5N1 virüsüne rastlandı ancak bu ülkelerde can kaybı olmadı. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, 2003 yılından bugüne kadar; Kamboçya'da 4 vaka 4 ölüm, Çin’de 7 vaka 3 ölüm, Endonezya’da 16 vaka 11 ölüm, Tayland’da 22 vaka 14 ölüm, Vietnam’da 93 vaka 42 ölüm yaşandı. Ülkelerin aldığı önlemler Asya'da başlayan ve Avrupa'ya da sıçrayan kuş gribinin ardından pek çok ülke olası bir tehdide karşı hazırlıklara başladı: Fransa:Olası bir salgına karşı plan hazırlanıyor ve insan salgınına karşı 40 milyon dozluk aşı siparişi verildi.Ülkede 9 milyon virüs ilacı stoklanmış durumda. Yıl sonuna kadar bu rakam 14 milyona çıkacak. Hastanelere geçen yıl 50 milyon maske dağıtıldı. Almanya:Ülkenin güneydoğusundaki Bavyera eyaletinde kümes hayvanlarının satışı yasaklandı. Diğer eyaletler için de ayrıntılı planlar hazırlanıyor. Her eyalet kendi aşısını sipariş etmekle yükümlü. Şu ana kadar 20 milyon avroluk sipariş verildi. Olası bir salgında sadece 10 kişiden birine yetecek ilaç var. Yunanistan:2004 olimpiyat oyunları için harcanan 1 milyar dolarlık güvenlik önlemleri sayesinde ülke biyolojik tehditlere karşı iyi hazırlanmış durumda. Ege adalarında hastalık görüldükten sonra eczanelerde kuyruklar oluştu. İlkbaharda 200 bin doz ilaç alınacak. İtalya:Veteriner ve hayvan hastalığı önleme uzmanları çiftliklerde sürekli denetim yapıyor. Salgın çıkarsa üç dört ay içinde 36 milyon doz aşı üretilecek. 100 milyon avro maliyetinde 30 milyon doz ilaç siparişi verildi. Yabani kuşlarının avlanmasını yasaklama planı yok. Romanya:Ülkedeki vakanın ardından pratisyen hekimlere yetki verildi ve hastaların tecrit edilmesi için tedbirler alındı. Aşı üretimi için Dünya Sağlık Örgütü’nün onayı bekleniyor. 500 bin doz ilaç mevcut. Ülkenin kırsal kesimlerine 300 bin doz dağıtıldı. Evcil kuşların karantinaya alınması, ev halkının aşılanması, araçların ilaçlanması gibi önlemler alınıyor.

İngiltere:Karantinada iki papağan öldükten sonra kontroller sıkılaştı. Kanatlı hayvanların pazarlarda satışı, fuarlar ve gösteriler yasaklandı. Salgın başladıktan sonra 120 milyon aşı doz hazırlanacak. Çin: Ülkede belirlenen üç ölümden sonra kırmızı, turuncu, sarı ve mavi kodlar kullanan bir acil durum planı hazırlandı. Dört yıllık araştırmadan sonra Çin, kuş gribi için bir aşı geliştirdiğini duyurdu. Çin sürekli olarak ilaç depolamaya devam ediyor ancak elindeki stoklar hakkında kesin bilgi yok.

Kaynak : http://www.cnnturk.com/TURKIYE/haber_detay.asp?PID=318&HID=3&haberID=150460

Hiç yorum yok: