12 Temmuz 2008 Cumartesi

ABD İstanbul Başkonsolosluğuna Saldırı

ABD İstanbul Başkonsolosluğu Saldırısı, 9 Temmuz 2008 tarihinde Türkiye'nin İstanbul kentinde ABD Konsolosluğuna gerçekleştirilen silahlı saldırı.

9 Temmuz 2008 tarihinde saat 11:15 sıralarında bir araba ile İstanbul İstinye'deki ABD Konsolosluğuna gelen üç kişi ile polis noktasında bulunan güvenlik görevlileri arasında çatışma çıktı.Çatışmanın 5-8 dakika sürdüğü tanıklar tarafından ifade edildi. Vize giriş kapısındaki polis noktasına yapılan saldırıda, 1'i koruma görevlisi, 2'si trafik polisi 3 Türk emniyet mensubu hayatını kaybederken, saldırıyı yapan üç kişi de öldü. Arabayı kullanan 4. saldırgan ise Küçükçekmece 'de yakalandı.Araç ise İkitelli'de bulundu. Saldırıda 1 pompalı tüfek, 3 otomatik tabanca ile ateş açan saldırganlardan 2 saldırgan hemen öldü. Yaralanan 1 saldırganın ise kendi kafasına kurşun sıkarak intihar etti. Ayrıca saldırıda Osman Dağlı isimli Türk Polisi yaralandı.

Olayla ilgili olarak İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekibleri İstanbul Bayrampaşa'da iki kişiyi gözaltına aldı. Saldırganların kimlikleri, Bülent Çınar, Erkan Kargın, Mahsun Topçil. Ölen emniyet mensuplarının isimleri ise, Nedim Çalık, Erdal Öztaş ve Mehmet Önder Saçmalıoğlu olarak açıklandı.

ABD Konsolosluğu Saldırısı dünya kamuoyunda tepki ile karşılanmış ve Avrupa Birliği ile ABD yetkilileri kınamalarını hemen ortaya koymuşlardır.

Hiç yorum yok: